7 Şubat 2017 Salı

Protein Tozu Kullanmak Vücudunuza Zarar Vermiyor!

Etrafımdaki insanlara dikkat ederek sporla ilgili genel bir konu üzerinde biraz araştırma yaptım ben bu sefer; protein tozu kullanmak.


Protein tozu; çeşitli olmakla birlikte genelde peynir altı sularının konsantre edilmiş yada farklı yöntemlerle saflaştırılma işlemi ile edilen bir sporcu besinidir. Farklı türleri vardır.
Spora başlamış olan genellikle erkek bireylerin eli hep gider bu protein tozlarına. Ya zararları? Genel kanı bu tozların kısırlık yaptığı yönünde, peki bu doğru mu?

Protein tozu, aslında bir besin takviyesidir ve bazen diyetisyenler tarafından sporculara çeşit ve içerik dikkate alınarak önerilebilir. Peki biz gündelik hayatımızda besin takviyesi almaya neden gerek duyuyoruz? Maalesef bunun nedeni; gündelik yaşamımızın bizi sürekli daha hareketli olmaya itmesi. Böylece sağlıklı öğünler tüketemiyor, gerekli antrenmanları yapamıyor ve dinlenemiyoruz. Bu durumda artı olarak spora başlamış birey, gündelik yaşamın artık zorunlu kıldığı protein açıkları yüzünden daha kolay sakatlanıyor, yoruluyor, istediği görüntüyü elde edemiyor. İşte burada diyetisyenler tarafından besin takviyesi öneriliyor. 

Protein tozunun birçok faydası var. Bu tozların vücuda zararları yok. Doğru duydunuz! Diyetisyen kontrolünde ve kullanımı aşırıya kaçılmadığı müddetçe vücudunuza zarar vermiyor protein tozu. Ama yine de zararlı metaller içerdiği yönünde araştırma sonuçları var. Bu yüzden uzun süreli kullanımı bazı reaksiyonlar yaratabilir. Zaten bir diyetisyen kontrolünde kullandığınız sürece tüm etkiler hesap edilerek kullanma sıklığınız ve süreniz size en uygun şekilde ayarlanır.

Peki herkes tarafından bilinen şu zararları kısmı yalan mıydı? Aslında yalan değil. Orası da şu şekilde; Kullandığınız protein tozunun içinde androjen ve anabolizan varsa testis küçülmesi ve kısırlık yapar. Eskiden bu maddelerin katılımının doğru olma ihtimali varsa da şuan ülkemize bu streoid türevi maddeleri içeren hiçbir protein tozu girememekte, nedeni ise yasak olması. Böylece ülkemize getirilen hiçbir protein tozunda bu tür madde bulunmayışı sıkı bir şekilde denetlenmekte olduğundan 'protein tozu kısırlık ve testis küçülmesi yapmaz.' diyebiliyoruz.
Aynı zamanda protein tozunun sivilceleri artırdığı yönündeki çalışmalar halen devam etmekte. 

Gerçekten zararlarına gelecek olursak; böbrekleriyle ilgili rahatsızlığı olan bir bireyin protein tozu kullanması çok daha kötü sonuçlar yaratabilir. Normal bir bireyde aşırı kullanımı böbrek yetmezliğine kadar sorun ortaya çıkarabilir. Doktorunuza danışmadan sakın kullanmayın!
Genel olarak protein tozunun kullanımının zararları abartıldığında ortaya çıkmaktadır. Örneğin; aşırı miktarda tüketimi karaciğere hayati derecede zarar verebilir yada osteoporoz yani; kemik erimesi ortaya çıkabilir.
Aynı zamanda tıbbi ilaç kullanan bir birey aşırı kullanmasa bile normal düzeyde kullanımı tıbbi ilaçların etkisini azaltabilir. Bu nedenle gündelik yaşamında sürekli ilaç kullanan bir birey doktoruyla konuşmadan protein tozu kullanmaya başlamamalı.

Peki protein tozu kilo yapar mı? Yapabilir tabi. Bu tozlar kas kütlesinin artmasına yardımcı olduğu kadar vücuttaki yağ miktarının artışına da neden olur. Protein tozları vücut tarafından yıkılmazsa, aşırı kalori olarak size geri dönüp istenmeyen kilo alımına neden olabilir.
Bunun yanında kalp hastalıkları ve  sindirim problemlerine de neden olabilir. Kalitesiz ve diyetisyene danışılmadan kullanılmaya başlanan bir protein tozu kalp rahatsızlıklarına, kolon kanserine, mide tahribatına, laktoz hazımsızlığına, kronik kabıza bile neden olabilir. 

Kısacası önünüze çıkan her protein tozu kullanılmaya aday olmamalıdır. Hatta mümkünse kendiniz kullanmaya başlamadan önce bir diyetisyene kullanmak istediğiniz protein tozu türüyle başvurun. Her sporcu protein tozu kullanmak zorunda da değildir unutmayın! Düzgün bir diyetle oluşan protein açığını kapatabilirsiniz. Diyet bilinen aksine sadece zayıflamak için yapılan bir menü uygulaması değildir. Diyet, bir bireyin başlı başına beslenme düzenini ifade eder. 
Hatta şu da söylenebilir ki; yeterli ve düzenli diyet yapan biriyle protein tozu kullanan birinin aynı süre içerisindeki kas kütlesi arasındaki artışa bakıldığında belirgin bir fark bulunmaz. Sadece protein tozu, kaslarınızı daha dolgun ve şiş gösterir. Yalnız bu dolgunluk sadece kaslarınızda oluşmaz, vücudunuzun yağ oranı da arttığından her birey istediği görüntüyü elde edemez. 

Birçok siteden edindiğim bilgileri toplayarak kolay okunan bir araştırma yazısı hazırlamaya çalıştım. Yararlandığım sitelerin linklerini buraya koyuyorum, isteyenler üzerlerine tıklayarak bir de o sitelerden okuyabilir.

Sağlıkla kalın!


2 yorum:

  1. Vücudun kalıcı ve doğal olması için kullanmamak gerek. Sırf vücut geliştirmek için kullanıp, vücudumuza zarar vermemek gerek

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazının içerisinde hiçbir şekilde kullanın demediğimi belirtmek isterim, sadece bazı diyetisyenlerin önerebildiğini eklemiş bulunmaktayım. Onun haricinde kesinlikle bir diyetisyen eşliğinde olmadan yada diyetisyenin gerekli bulmadığı durumlarda kullanılmaması gerektiğini özellikle vurgulamaya çalıştım. Yine de yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil